A munkavégzés ergonómiája
(technika 6. osztály)
Tananyag
Az emberi munkavégzés törvényszerűségeivel az ergonómia tudománya foglalkozik. Kutatásai középpontjában az „elfáradásmentesen végezhető” munka feltételeinek meghatározása, azaz az optimális munkamódszerek és optimális munkahelyi környezet kialakítása áll. A kedvezőtlen testtartás lehetséges következménye a megnövekedett energiaigény, a vérkeringési rendszer nagyobb igénybevétele, a korai kifáradás, hosszabb távon az egészségkárosodás, például az ízületek, csontok torzulása.
Az ülő testtartás előnye, hogy a kezek szabadon mozognak, a láb nem nagyon fárad. De az ülő testtartás is sok izmot és ízületet vesz igénybe. Az emberi test a dinamikus, erőteljes mozgásra, az állásra vált alkalmassá, igazán pihenni fekvő helyzetben képes. Ezért szinte lehetetlen megfelelő széket tervezni. A jó ülőhely kialakításának kulcskérdése a gerinc megfelelő helyzete. A csecsemő még egyenes gerinccel születik, csak a felüléssel, a mászással, a járással együtt alakul ki a gerincoszlop jellegzetes S alakja. A görbületek teljes kialakulása csak a serdülőkorban és utána fejeződik be. Ezért sem mindegy, hogy milyen az a szék, amin ülsz.
A megfelelő ülés jellemzői:
A gerincoszlop oldalról nézve ívelt és kissé előredőlt.
A felkarok – laza tartásban – közel függőlegesek.
Az alkaroknak vízszintes helyzetben kell lenniük az asztallap magasságában.
A combok közel vízszintesek.
Az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen állnak.
A talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon.
A jó szék háttámlája megtámasztja a felsőtestet a gerincoszlop 4–5. csigolyájánál, a lapocka alatt, a gerincoszlop legnagyobb hajlatánál. Ez a távolság az ülőlaptól általában 18–24 cm közé esik. Ülőlapja elég széles és mély – a szélének 10 centiméterrel a térdhajlat mögött kell lennie –, enyhén lejt, az eleje kissé lekerekített. Nem tapad a padlóra, hogy könnyen fel lehessen állni róla. Magassága 44–54 cm között állítható.
Nem elég a helyes ülés, az asztal magasságának is megfelelőnek kell lennie. Nem megfelelő magasságú asztalnál nem lehet helyes testtartásban dolgozni, étkezni. A munkafelület magasságát úgy kell megválasztani, hogy az a dolgozó könyökmagasságában legyen. Ha munkavégzéshez nem vízszintes, hanem lefelé irányuló mozdulat szükséges – mint például gyúrásnál –, kb. 10-15 cm-rel alacsonyabban legyen a felület.