A munkavégzés ergonómiája
(technika 6. osztály)

Tananyag

Az emberi munkavégzés törvényszerűségeivel az ergonómia tu­do­­mánya foglalkozik. Kutatásai középpontjában az „elfáradás­men­tesen végezhető” munka feltételeinek meghatározása, azaz az op­timális munkamódszerek és optimális munkahelyi környezet ki­­ala­­kítása áll. A kedvezőtlen testtartás lehetséges kö­vet­kezménye a megnövekedett energiaigény, a vér­keringési rendszer nagyobb igénybevétele, a ko­­rai kifáradás, hosszabb távon az egészségká­ro­so­­­dás, például az ízületek, csontok torzulása.

Az ülő testtartás előnye, hogy a kezek sza­badon mozognak, a láb nem nagyon fárad. De az ülő testtartás is sok izmot és ízüle­tet vesz igénybe. Az emberi test a dinamikus, erőteljes moz­gás­ra, az állásra vált alkalmassá, igazán pihenni fek­vő helyzetben képes. Ezért szinte lehetetlen meg­felelő széket tervezni. A jó ülőhely kiala­kí­tá­sának kulcskérdése a gerinc megfelelő hely­ze­te. A csecsemő még egyenes gerinccel szü­­le­tik, csak a felüléssel, a mászással, a járással együtt alakul ki a gerincoszlop jellegzetes S alak­ja. A görbületek teljes kialakulása csak a ser­­­dülőkorban és utána fejeződik be. Ezért sem min­­degy, hogy milyen az a szék, amin ülsz.

A megfelelő ülés jellemzői:

A jó szék háttámlája megtámasztja a fel­ső­testet a gerincoszlop 4–5. csigolyájánál, a lapocka alatt, a gerincoszlop legnagyobb haj­la­tánál. Ez a távolság az ülőlaptól általában 18–24 cm közé esik. Ülőlapja elég széles és mély – a szélének 10 centiméterrel a térdhajlat mö­gött kell lennie –, enyhén lejt, az eleje kissé le­kerekített. Nem tapad a padlóra, hogy könnyen fel lehessen állni róla. Magassága 44–54 cm között állítható.

Nem elég a helyes ülés, az asztal magas­sá­­gának is megfelelő­nek kell lennie. Nem meg­felelő magasságú asz­­talnál nem lehet he­lyes testtartásban dol­­gozni, étkezni. A munkafelület magasságát úgy kell megvá­lasztani, hogy az a dolgozó könyökmagas­sá­gában legyen. Ha munkavégzéshez nem víz­­­szintes, hanem lefelé irányuló mozdulat szük­­séges – mint például gyúrásnál –, kb. 10-15 cm-rel alacsonyabban legyen a felület.