Az emberi munkavégzés törvényszerűségeivel az ergonómia tudománya foglalkozik. Kutatásai középpontjában az „elfáradásmentesen végezhető” munka feltételeinek meghatározása, azaz az optimális munkamódszerek és optimális munkahelyi környezet kialakítása áll. A kedvezőtlen testtartás lehetséges következménye a megnövekedett energiaigény, a vérkeringési rendszer nagyobb igénybevétele, a korai kifáradás, hosszabb távon az egészségkárosodás, például az ízületek, csontok torzulása.
Az ülő testtartás előnye, hogy a kezek szabadon mozognak, a láb nem nagyon fárad. De az ülő testtartás is sok izmot és ízületet vesz igénybe. Az emberi test a dinamikus, erőteljes mozgásra, az állásra vált alkalmassá, igazán pihenni fekvő helyzetben képes. Ezért szinte lehetetlen megfelelő széket tervezni. A jó ülőhely kialakításának kulcskérdése a gerinc megfelelő helyzete. A csecsemő még egyenes gerinccel születik, csak a felüléssel, a mászással, a járással együtt alakul ki a gerincoszlop jellegzetes S alakja. A görbületek teljes kialakulása csak a serdülőkorban és utána fejeződik be. Ezért sem mindegy, hogy milyen az a szék, amin ülsz.
A megfelelő ülés jellemzői:
A gerincoszlop oldalról nézve ívelt és kissé előredőlt.
A felkarok – laza tartásban – közel függőlegesek.
Az alkaroknak vízszintes helyzetben kell lenniük az asztallap magasságában.
A combok közel vízszintesek.
Az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen állnak.
A talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon.
A jó szék háttámlája megtámasztja a felsőtestet a gerincoszlop 4–5. csigolyájánál, a lapocka alatt, a gerincoszlop legnagyobb hajlatánál. Ez a távolság az ülőlaptól általában 18–24 cm közé esik. Ülőlapja elég széles és mély – a szélének 10 centiméterrel a térdhajlat mögött kell lennie –, enyhén lejt, az eleje kissé lekerekített. Nem tapad a padlóra, hogy könnyen fel lehessen állni róla. Magassága 44–54 cm között állítható.
Nem elég a helyes ülés, az asztal magasságának is megfelelőnek kell lennie. Nem megfelelő magasságú asztalnál nem lehet helyes testtartásban dolgozni, étkezni. A munkafelület magasságát úgy kell megválasztani, hogy az a dolgozó könyökmagasságában legyen. Ha munkavégzéshez nem vízszintes, hanem lefelé irányuló mozdulat szükséges – mint például gyúrásnál –, kb. 10-15 cm-rel alacsonyabban legyen a felület.